Blogartikel

Salesforce vs. Pipedrive: twee CRM’s, twee heel verschillende groeipaden

Blogartikel

Frank de Jong

Auteur: Frank de Jong

Publicatie: 15 juli 2025

Branche(s): Zakelijke dienstverlening, Onderwijs, Fondsenwervende organisaties, Ledenverenigingen, Maakindustrie, Woningcorporaties

Salesforce vs. Pipedrive: twee CRM’s, twee heel verschillende groeipaden

De keuze voor een CRM-systeem draait vaak niet alleen om functionaliteiten, maar vooral om wat bij je organisatie past. Salesforce vs. Pipedrive is dan ook een vergelijking die veel bedrijven maken. Deze systemen worden vaak naast elkaar gezet, maar zijn eigenlijk bedoeld voor verschillende situaties. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen Salesforce en Pipedrive naast elkaar. Daarbij baseren we ons op analyses van onafhankelijke kennisplatforms, zoals Gartner en TechTarget.

1. Uitgangspunten Salesforce en Pipedrive

Bij Salesforce en Pipedrive zie je direct een verschil in uitgangspunt. Salesforce is ontwikkeld voor organisaties die meer willen dan alleen hun verkoopproces ondersteunen. Het systeem is ingericht om het hele klantcontact in één omgeving samen te brengen: van verkoop tot service, marketing en klantenservice. Zo werken verschillende afdelingen met dezelfde informatie over de klant. Dat maakt het makkelijker om goed samen te werken, zeker als je organisatie wat groter of complexer wordt.

Pipedrive is veel meer gericht op de verkoop zelf. In de vergelijking Salesforce vs. Pipedrive zie je dat bij Pipedrive alles draait om overzicht in de verkoopkansen: welke deals lopen er, in welke fase zitten ze, en waar moeten verkopers vandaag mee aan de slag? Voor veel verkoopteams werkt dat prettig. Zeker als je organisatie relatief klein is, je productaanbod overzichtelijk is en de verkoopprocessen vrij eenvoudig zijn, kom je met Pipedrive vaak snel goed uit de startblokken.

2. Hoeveel ruimte heb je nodig om processen aan te passen?

Als je vooral een verkoopproces wilt stroomlijnen, biedt Pipedrive in veel gevallen precies wat nodig is. Het inrichten gaat snel en de basis is overzichtelijk. Maar zodra processen ingewikkelder worden, loop je bij Pipedrive al snel tegen grenzen aan. Bijvoorbeeld als er meerdere teams samenwerken, er goedkeuringen nodig zijn voordat een deal doorgaat, of als verkoop, service en marketing meer met elkaar moeten samenwerken.

Salesforce is gebouwd om mee te bewegen met dit soort ontwikkelingen. In de vergelijking Salesforce vs. Pipedrive scoort Salesforce dan ook hoog op aanpasbaarheid. Het systeem kan uitgebreid worden op de manier die past bij hoe je organisatie werkt. Of het nu gaat om meerdere verkoopteams, verschillende soorten klanten, of een combinatie van verkoop en service: Salesforce biedt daar de flexibiliteit voor. Juist wanneer processen veranderen of uitgebreider worden, biedt Salesforce de mogelijkheid om het systeem daarop aan te passen.

3. Hoe sluit het CRM aan op de rest van je systemen?

In veel organisaties werkt CRM samen met andere systemen. Denk aan administratie, marketing, financiële software of projectmanagement. Pipedrive heeft kant-en-klare koppelingen met veelgebruikte applicaties. Daardoor kun je bekende tools relatief eenvoudig aan elkaar verbinden, vooral als het gaat om vrij standaardtoepassingen.

Salesforce gaat hier wat verder in. Het is ingericht om ook goed te passen in organisaties die al meerdere systemen naast elkaar gebruiken. Daardoor is het makkelijker om bijvoorbeeld gegevens uit je boekhouding, serviceafdeling of projectmanagement direct met je CRM te combineren. Zeker als je meerdere afdelingen laat samenwerken of een ingewikkelder IT-landschap hebt, komt Salesforce bij Salesforce vs. Pipedrive als beste keuze naar voren.

4. Hoe goed groeit het systeem mee als je organisatie verandert?

Pipedrive is vooral geschikt voor organisaties die overzicht willen creëren in hun verkoop en niet te veel complexe processen hebben. Maar naarmate het bedrijf groeit, bijvoorbeeld doordat er meerdere afdelingen, verschillende landen of nieuwe verkoopkanalen bijkomen, kan het lastiger worden om alles nog goed binnen Pipedrive te organiseren.

Een groot verschil tussen Pipedrive en Salesforce is dat Salesforce juist gebouwd is voor groei. Of je nu uitbreidt naar meerdere landen, meer producten verkoopt of verschillende teams laat samenwerken: het systeem blijft goed schaalbaar. Ook als je organisatie verandert, blijft Salesforce flexibel genoeg om je processen te ondersteunen, zonder dat je steeds opnieuw moet overstappen of allerlei tijdelijke oplossingen nodig hebt.

5. Wat vragen Salesforce en Pipedrive van je organisatie?

Pipedrive is laagdrempelig: je kunt er relatief snel mee starten zonder grote investeringen of ingewikkelde implementaties. Vooral voor kleinere organisaties is dat aantrekkelijk. Maar zodra er meer wensen en eisen komen, kan het nodig zijn om aanvullende tools aan te schaffen of externe systemen te koppelen, wat de kosten en complexiteit alsnog kan verhogen.

Salesforce vraagt bij de start meer tijd en investering, onder andere omdat het breder ingericht kan worden. Daar staat tegenover dat je direct een stevig fundament legt waar je jarenlang op kunt doorbouwen. Zeker als je nu al weet dat je organisatie gaat groeien of dat meerdere teams nauw moeten samenwerken, kan Salesforce juist op de langere termijn veel voordelen bieden.

Samengevat: Salesforce of Pipedrive?

Pipedrive is een uitstekende keuze voor organisaties die een eenvoudig verkoopproces snel en overzichtelijk willen organiseren. Wie vooral verkoopgesprekken, leads en offertes beheert, kan er prima mee uit de voeten. Salesforce is de winnaar in Salesforce vs. Pipedrive voor organisaties die hun volledige klantproces willen ondersteunen, waarbij verkoop, service en marketing nauw samenwerken en waarbij flexibiliteit en schaalbaarheid belangrijk zijn voor de toekomst.

De ultieme gids voor CRM-systemen

Meer vergelijken? Download het eBook

Wil je naast Salesforce vs. Pipedrive ook andere CRM-oplossingen met elkaar vergelijken? In ons eBook zetten we meerdere systemen naast elkaar, waaronder Microsoft Dynamics, Hubspot en Zoho. Zo krijg je een compleet beeld van de mogelijkheden en zie je welke oplossing het beste aansluit bij jouw organisatie.